Největším rizikem průjmu je dehydratace. Proto je důležité dbát na dostatečné zavodnění organismu a tekutiny pečlivě doplňovat.
Největším rizikem průjmu je dehydratace. Proto je důležité dbát na dostatečné zavodnění organismu a tekutiny pečlivě doplňovat. Vhodné jsou nesycené nápoje obsahující minerální látky např. mírně slazený čaj, minerálky bez příchutě. Nevhodné jsou však tekutiny s příliš vysokým obsahem cukru, které by průjem naopak podpořily. Vynechejte také silnou kávu, silný čaj a neředěné ovocné džusy. Nápoje by se neměly podávat ani příliš horké, ani příliš ledové. Hlavně zpočátku je třeba pít častěji, ale jen po lžičkách nebo malých doušcích.
U malých dětí, starších osob a v těžších případech také u dospělých se pro dostatečný přívod minerálních látek podává tzv. rehydratační roztok. Je možné ho zakoupit v lékárně nebo ho improvizovaně připravit doma.
pomerančový džus | 1 šálek |
cukr (med) | 4 lžíce |
sůl | ¾ lžičky |
prášek do pečiva (soda) | 1 lžička |
převařená voda | 1 000 ml |
Je nutné sledovat svůj stav a k normální stravě přecházet pozvolna a opatrně. Jako v případě tekutin i u stravy platí začínat s menším množstvím častěji za den.
V počáteční fázi podávejte stravu mixovanou, v podobě hustých tekutin nebo kaše bez tuku. Z důvodu zhoršené kondice střeva se doporučuje také dočasné vynechání mléka.
V průběhu průjmu i po jeho odeznění se ještě na nějakou dobu vyhněte ostrému koření, nadýmavým, přesoleným, smaženým a tučným pokrmům, stejně jako potravinám s vysokým obsahem vlákniny (např. tučné uzeniny, smažený řízek s bramborovým salátem z majonézy, luštěniny, celozrnné pečivo, hrušky, chilli koření apod.)