Zárukou správného postupu při poskytování první pomoci jsou fakta založená na konzultacích s našimi lékaři. Tentokrát se v seriálu zaměříme na podchlazení člověka (hypotermii).
Podchlazení můžeme brát jako úraz, který vyvolává chladné prostředí. V takové situaci klesá teplota těla pod 35 °C. Podchlazení většinou vzniká náhodně vlivem vnějšího prostředí, nicméně sekundárně je důsledkem kombinace chladu s chronickým onemocněním.
Pro odhalení prvotních příznaků se řiďte tzv. švýcarskou stupnicí. Tato stupnice vychází z hlavních klinických projevů.
Odborně dělíme podchlazení na mírnou, střední a těžkou hypotermii. Během mírné hypotermie se tělesná teplota pohybuje v rozmezí 32 až 35 °C. Pacient se třese na všech končetinách a zrychleně dýchá. Častým příznakem je porucha řeči a paměti.
Při tělesné teplotě 32 až 30 °C nastupuje střední hypotermie. Tělo spotřebovává méně kyslíku a nervová soustava je utlumena. Postižený už není schopný zvýšit třesem tvorbu tepla. Hrozí dokonce porucha srdečního rytmu, která může být pro člověka i smrtelnou.
U těžké hypotermie klesá tělesná teplota pod 30 °C. Tato fáze je nejvíc kritická. Pacientovi hrozí závažná poruchu srdečního rytmu. Člověk téměř nedýchá a na první pohled vypadá, jako by byl mrtvý.
Čím teplejší vrstva oblečení, tím lépe? Raději vsaďte na více tenkých vrstev. Ty totiž izolují daleko lépe. Před pobytem v chladu nepijte alkoholické nápoje. V případě podezření na podchlazení sledujte prvotní příznaky a začněte včas s konzumací teplých nápojů a přísunu energie v krátkých intervalech. Co takhle med, čokoláda nebo třeba sušené ovoce?
Děkujeme MUDr. Ludmile Mazylkinové za přínosný rozhovor.