Nízkocholesterolová dieta

10.1.2019

Nízkocholesterolovou dietu je nutno dodržovat dlouhodobě, nejlépe trvale. Základem je vyvážený příjem základních živin, pravidelné stravování (doporučeno 5x denně), pitný režim (2-3 litry denně) a samozřejmě pohyb.

Dietní a režimová opatření ke snížení hladiny cholesterolu

  • strava by měla být tvořena z 15 % bílkovinami, 50-55 % sacharidy a 30-35 % tuky
  • spotřebu alkoholu je třeba výrazně omezit na 20 g alkoholu na den u mužů a 10 g alkoholu na den u žen (0,5 l piva nebo 2 dcl vína u mužů na den, u žen poloviční dávky).
  • výrazně omezujeme příjem živočišných tuků na 1/3, podíl rostlinných a rybích tuků by se měl zvýšit na 2/3 celkového příjmu tuků
  • je nutné se vyhýbat dlouhodobé konzumaci transmastných kyselin obsažených v trvanlivém pečivu, náhražkách čokolády, v některých polevách a v nekvalitních cukrovinkách
  • doporučená je také konzumace potravin s obsahem omega 6 a 3 mastných kyselin obsažené v rybách, lněných semínkách, olivovém oleji
  • vhodným způsobem úpravy pokrmů je vaření, dušení, popřípadě grilování
  • zahušťujte moukou rozmíchanou ve vodě či mléku, chlebem, mixovanou zeleninou, rozvařenou bramborou
  • dostatečný příjem ovoce a zeleniny obsahující dostatek vitaminů, minerálních látek a vlákniny – do jídelníčku bychom měli denně zařadit 400-500 g zeleniny
  • u pacientů s nadváhou a obezitou je doporučena redukce hmotnosti
  • pravidelné aerobní cvičení alespoň 4-5x týdně po dobu 30-45 minut (rychlá chůze, jízda na kole, plavání, rotoped)
  Doporučené potraviny Potraviny v omezeném množství Nevhodné potraviny
(potraviny obsahující velké množství cholesterolu a nasycených tuků)
Tuky Spotřebu všech tuků je nutno snížit Rostlinné oleje – slunečnicový, olivový, kukuřičný, řepkový, sójový, podzemnicový, rostlinné tuky Máslo, sádlo, lůj, olej palmový, kokosový, některé margaríny, oleje neznámého složení
Ryby Všechny mořské i sladkovodní, grilované, vařené, uzené bez kůže, rybičky v tomatě, v oleji   Rybí vnitřnosti, krabi, krevety, smažené a uzené ryby s kůží
Maso Kuře, krůta, holoubě, králík, zvěřina, kachna, telecí, sojové Zcela libové hovězí a skopové, zcela libové vepřové a šunka, drůběží šunka, koňské uzeniny Viditelný tuk na mase, husa, slepice, tučné vepřové, skopové, uzené, mleté maso, vnitřnosti, paštiky, konzervy, uzenářské výrobky (klobásy, salámy, párky), kůže z drůbeže, hamburgery
Mléčné výrobky Nízkotučný jogurt a sýr, netučné podmáslí a tvaroh, acidofilní mléko, kefír Polotučné mléko do 2 % tuku, sýry do 30 % tuku v sušině Plnotučné mléko, tučný tvaroh, smetana, šlehačka, tučné sýry a jogurty, kondenzované a sušené mléko, smetanové omáčky, mražené výrobky z mléka a smetany
Vaječné bílky V libovolném množství 1-3 celá vejce – týdně, pouze na přípravu pokrmů Vaječné žloutky, majonéza
Zelenina Čerstvá, mražená i sušená zelenina, lupínky v různých úpravách, brambory vařené nebo pečené ve slupce Hranolky připravené na doporučeném oleji Smažená zelenina, bramborové chipsy, hranolky, bramborák, saláty s majonézou
Ovoce Ovoce nejlépe v syrovém stavu, mražená ovocná dřeň Kompoty s umělým sladidlem Kandované ovoce – fíky, datle, kompoty a marmelády s cukrem
Luštěniny a obiloviny Rýže, hrách, fazole, čočka, sójové boby, krupky, pohanka, ovesné vločky, nízkovaječné těstoviny, kukuřice, mák   Knedlíky, vaječné nudle a těstoviny, zavářky
Pečivo Tmavý chléb, celozrnné výrobky, moučníky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky Netučné pečivo a moučníky připravované z rostlinných tuků Cukrovinky, tučné bílé pečivo, dorty, koblihy, čokoláda, máslové výrobky
Dezerty Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudingy z odtučněného mléka Netučné pečivo a moučníky připravované z rostlinných tuků Dezerty s máslovou nádivkou, pudingy z tučného mléka, zmrzliny
Nápoje
(2-3 litry denně)
Minerálky, nápoje s vitamínem C, nízkokalorické, light nápoje, čaje – zvláště bylinné, voda   Sladké nápoje
REGISTRACE