Dietní doporučení při léčbě Warfarinem

9.1.2019

Warfarin je lék s antikoagulačním účinkem, snižuje srážlivost krve. Předepisuje se k prevenci krevních sraženin. Většinou se užívá dlouhodobě, někdy dokonce doživotně.

Častou a chybnou informací je, že Warfarin ředí krev. Tento lék neovlivňuje hustotu krve, ale zpomaluje její srážení.

Používá se k prevenci a léčbě srdečně-cévních nemocí, po operacích srdce, po infarktu myokardu, při trombóze dolních končetin, u plicní embolie a po opětovném výskytu krevních sraženin.

Warfarin funguje tak, že blokuje účinky vitaminu K v organismu. Ten je mimo jiné nezbytným prvkem pro srážlivost krve, proto nestabilní příjem tohoto vitaminu může ovlivnit léčbu Warfarinem.

Dietní doporučení spočívá v udržení vyvážené hodnoty vitaminu K přijatého stravou.

  • Vysoká hladina vitaminu K tlumí účinek Warfarinu a zvyšuje tak riziko krevních sraženin.
  • Nedostatek vitaminu K vede k tvorbě podlitin a modřin, projevuje se zvýšenou krvácivostí dásní, krvácením z nosu, případně silnější menstruací nebo výskytem krve v moči a stolici.

Strava při léčbě Warfarinem vychází ze zásad zdravé výživy:

  • vyvážený příjem živin
  • pestrá strava
  • pravidelnost

Jediným rozdílem oproti racionální stravě je příjem vitaminu K. Ten musí být vyvážený, bez výrazných výkyvů, protože takto zajistíme stabilní účinek Warfarinu.

Strava při této léčbě by měla vycházet z dlouhodobých stravovacích zvyklostí každého pacienta. To znamená, že není na místě radikální změna k „lepšímu stravování“, například v preferenci drůbežího masa nebo rapidním navýšením příjmu zeleniny.

Pozor na:

  • potravinové doplňky obsahující vitamin K,
  • velké dávky zelených a bylinných čajů (především kopřivového),
  • větší dávky rostlinných olejů s přidaným vitaminem K (především sojového),
  • alkohol i v malém množství může ovlivnit účinek léku,
  • léky bez lékařského předpisu,
  • kouření může ovlivňovat metabolismus Warfarinu,
  • multivitaminové preparáty – velké dávky některých vitaminů ovlivňují účinek Warfarinu,
  • průjmové, horečnaté onemocnění – vždy vyhledat lékaře.

Obsah vitaminu K v potravinách

Potraviny se podle obsahu vitaminu K dají rozdělit na:

a) bezpečné b) kontrolované c) nestabilní

Bezpečné potraviny Kontrolované potraviny Nestabilní potraviny
houby bílé hlávkové zelí drůbeží maso
jablka, hrušky maliny, ostružiny, kiwi hovězí maso
kořenová zelenina sušené ovoce  
brambory bylinky a zelené natě  
mléko    

Všeobecně vysokou hladinu vitaminu K obsahuje:

  • zelený čaj
  • bylinky
  • špenát
  • řapíkatý celer
  • brokolice
  • kapusta
  • zelí bílé a kysané
  • hlávkový salát
  • fazolové lusky

Všeobecně nízkou hladinu vitaminu K obsahuje:

  • kořenová zelenina
  • brambory
  • rýže
  • těstoviny
  • ovesné vločky
  • houby
  • cuketa
  • jáhly
  • pohanka
  • ryby
  • mléčné výrobky
  • ovoce
  • luštěniny
  • vejce

Závěr: „Warfarinová dieta“ neznamená vyloučit potraviny obsahující vitamin K, ale zařazovat pravidelně všechny potraviny tak, aby příjem vitaminu K byl stabilní. Důležité je vyvarovat se nárazově nadměrného příjmu vitaminu K.

Pokud v denním pokrmu navýšíte příjem potravin s vysokým obsahem vitaminu K, v dalším denním pokrmu tyto potraviny omezíte, nebo nahradíte potravinami s nízkým obsahem.

V případě potíží s vyváženou stravou se obraťte na specialistu. O všech změnách v životním stylu, jídelníčku, užívání léků, zdravotním stavu vždy informujte lékaře.

REGISTRACE