4. února se aktivně připojíme ke Světovému dni proti rakovině

4.2.2009

Celostátní síť praktických lékařů Moje ambulance se letos poprvé připojí aktivně ke Světovému dni proti rakovině. 4. února si v každé ambulanci mohou lidé vyzvednout jednoduchý test, který citlivou metodou odhalí přítomnost krvinek ve stolici.

„V rámci prevence boje proti rakovině tlustého střeva a konečníku neodmítneme ani osoby, které nemají žádné potíže a jsou mladší padesáti let. Všechny osoby, které zajímá míra rizika, najdou na našich webových stránkách moje@mbulance.cz (odkaz preventivní programy) přehledné schéma i s návodem dalších kroků – kdy je nutné začít s prevencí a jakou metodu zvolit,“ řekl hlavní lékař sítě Jiří Šoukal.

Pokud trpíte chudokrevností nebo některým z těchto příznaků: přítomnost krve na stolici, nezvyklé bolesti břicha, nechtěné hubnutí, dříve se nevyskytující potíže s vyprazdňováním stolice (zácpa nebo průjem) nebo se rakovina tlustého střeva objevila u více vašich přímých příbuzných, je nutné navštívit praktického lékaře co nejdříve. Praktický lékař vás odešle na specializované pracoviště, které vás bude pravidelně sledovat. Podle Ústavu zdravotních informací a statistiky počet nově objevených nádorů konečníku dlouhodobě roste, zatímco úmrtnost jen mírně klesá. Na rakovinu konečníku umírá ročně v ČR asi 45 lidí na 100.000 obyvatel, počet nových onemocnění je 85.

Síť praktických lékařů Moje ambulance eviduje v rámci republiky více než 45 tisíc klientů a to v Praze, Karlových Varech, Mladé Boleslavi, Brně, Zlíně, Olomouci, Ostravě, Opavě a Havířově a je schopna vám zajistit smysluplnou prevenci rakoviny tlustého střeva.

Zpracovala:
Simona Součková, tisková mluvčí, simona.souckova@volny.cz, 721 484 448, 724 148 092